Wouter Paul Trienekens

Wouter Paul Trienekens

Director Consulting & Thought Leader IT Modernization

De noodzaak om IT systemen te moderniseren is evident. Het kost te veel geld, kennis verdwijnt en bestaande IT systemen vallen om, hetgeen met leedvermaak en voor anderen met gevoel van schaamte wordt gelezen in de media. Bovendien vinden afdelingen IT inmiddels een blok aan hun been en maken ze liever een Excel sheet om hun afdelingen te runnen. Geef ze eens ongelijk. Hoogste tijd om te moderniseren. Maar hoe voorkom je nieuwe legacy?

Hier is gelukkig een oplossing voor. Belangrijk hierin is een scheiding van functionaliteit versus oplossing. Laten we beginnen met een metafoor. Stel je wilt naar de Eiffeltoren in Parijs (functionaliteit) en neemt hiervoor een route (oplossingsonderdeel: proces) en gaat met de auto (oplossingsonderdeel: middel). Je wilt er bijvoorbeeld binnen drie uur zijn. Een oplossing is om de auto sneller te maken. Resultaat: de auto gaat kraken en gezien de maximum snelheid ben je ook niet meer compliant: de eerste tekenen van legacy. Misschien was het beter geweest om het middel te vervangen met iets anders. Bijvoorbeeld een vliegtuig. Het proces (de autoroute) moet je dan wel behoorlijk aanpassen, want het is niet verstandig dat het vliegtuig over de E19 gaat rijden.

Het equivalent binnen IT is kostbaar en tijdrovend. Gelukkig zijn er al een tijdje bepaalde ontwikkeltools die functionaliteit kunnen transformeren naar een oplossing. Denk hierbij aan 5de generatie software ontwikkeltalen en tools (5GL) als BeInformed, Knowledge Values en Thinkwise. Dit voorkomt al meer legacy versus 4GLā€™s, Visual Studio en Eclipse of, iets geavanceerder, Outsystems en Mendix. Hier moet je nog steeds het proces maken en per processtap aangeven wat hier moet gebeuren (3GL programmeren).

Nu leveren zowel 4GLā€™s als 5GLā€™s een hogere productiviteit op, maar velen zijn alleen productief binnen het functionele domein waar ze goed in zijn. De input betreft dan informatie, regels en stappen in het proces, waarmee de tool vervolgens rekenmodules, triggers en schermen kan afleiden. Ook zijn deze tools nog oplossingsafhankelijk. Zo zijn ze niet in staat om op basis van een nieuwe functionaliteit (in de metafoor binnen 3 uur bij de Eiffeltoren zijn) nieuwe middelen (vliegtuig) te gebruiken c.q. te creĆ«ren en een nieuw proces met nieuwe stappen af te leiden (van autoroute naar vliegroute).

Om dit te kunnen moet je een nieuwe generatie van ontwikkeltaal en tooling gebruiken die oplossingsonafhankelijke functionaliteit volledig automatisch kan transformeren naar het juiste proces en de juiste middelen, en deze desnoods kan creĆ«ren en kan integreren tot een werkend geheel. SPADE is zoā€™n tool die in deze categorie valt. In Nederland is de ontwikkeling hiervan gestart in 2008 en de tool wordt nu sinds enkele jaren succesvol gebruikt bij verschillende klanten van CGI om snelle Application Renewal trajecten uit te voeren.

De resultaten zijn indrukwekkend, maar bedenk dat ook SPADE, zoals zoveel 4GL/5GL en MDD-achtige tools, niet overal geschikt voor is. Je zult soms alsnog General Purpose Languages en tools, zoals bij Java/.NET nodig hebben. Gelukkig biedt SPADE een ruime en groeiende hoeveelheid mogelijkheden en is hierdoor vaak een rendabele keus. Daarnaast vereist SPADE de gewenste business resultaten als input. Hiermee wordt deze wens kort, begrijpelijk en alsnog eenduidig vastgelegd. Bijkomend voordeel is dat hierdoor een grotere groep van personen met SPADE oplossingen kan creƫren, niet alleen software programmeurs.

Maar het belangrijkste is dat dit legacy voorkomt. Nieuwe technologieƫn worden tenslotte eenmalig toegevoegd aan het mechanisme wat de oplossing afleidt. Daarna kun je je oude processen en je oude (software) middelen automatisch vervangen met een nieuwe oplossing, conform de gewenste business functionaliteit. Weg legacy.

De auteur is thought leader IT Modernization, SMART Requirements en SPADE bij CGI

Over de auteur

Wouter Paul Trienekens

Wouter Paul Trienekens

Director Consulting & Thought Leader IT Modernization

Wouter Paul Trienekens is a certified Solution Architect (SEI) and has over 30 years of experience in national and international consultancy. As an expert in Enterprise & Solution Architecture and large scale transformations, he has experience in working abroad and with international teams as well ...