Nieuws en downloads
Evenementen

Bridgestone World Solar Challenge

8 - 15 oktober 2017

Australië

Op zonnestralen door de outback

Van 8 tot en met 15 oktober neemt de energiepositieve auto van het Solar Team Eindhoven het op tegen andere op zonne-energie gedreven bolides tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. CGI voorziet het team van de benodigde big data analytics om de reis down under zo zuinig mogelijk te laten verlopen.

Het Solar Team Eindhoven doet met een nieuw concept mee aan de World Solar Challenge. De 23 studenten van de TU/e ontwikkelden de ‘gezinswagen van de toekomst’: solide, uitgerust met alles wat je familie van een auto verwacht, aerodynamisch, maar bovenal: energiepositief. Dat wil zeggen dat de auto overdag meer energie oplevert dan verbruikt. ’s Avonds is dat niet het geval: dan schijnt immers de zon niet. Het is bij de World Solar Challenge dé uitdaging om minimaal niet-zonne-energie bij te laden en op tijd te finishen tijdens de rit die in een week van Darwin naar Adelaide leidt.

Stella Vie
Ruim achttien maanden sleutelde het team aan de Stella Vie, de opvolger van de toch al indrukwekkende Stella Lux. De prachtbolide kreeg een kleinere, maar krachtigere batterij dan haar voorganger. De Stella Vie is verder voorzien van een smart charging & discharging systeem dat het ene oog op de actuele energieprijzen houdt en het andere oog richt op de agenda van de gebruiker: het systeem bepaalt wat een optimaal moment is om te laden, dan wel te ontladen (waarbij de energie tegen betaling bijvoorbeeld aan een smart grid verstrekt wordt).
Ook het zonnepaneel is kleiner bij de ‘Vie’ (een vierkante meter kleiner zelfs). Toch kan de auto op een zonnige zomerdag in Nederland 1.000 kilometers rijden. Dat belooft wat als de Stella Vie door de zonovergoten outback van Australië gaat rijden…

Alles onder controle dankzij big data analytics
CGI is nauw betrokken bij het Solar Team en haar Australische avontuur. Als partner op het gebied van big data analytics helpen we het team de auto zuiniger te laten rijden en om een optimum te bereiken tussen bijladen en op tijd finishen. ‘Binnen het project dat we uitvoeren in het kader van de Solar Challenge onderzoeken we op welke wijze het energieverbruik van de Stella Vie verbeterd kan worden’, vertelt Raymond Hoogendoorn, Principal Data Scientist bij CGI. ‘Dit doen we door een focus te leggen op het rijgedrag van de bestuurder. Door gebruik te maken van slimme data analyses en algoritmes, krijgt de bestuurder van de Stella Vie een advies ten aanzien van zijn te rijden snelheid /acceleratie. Het is een concept dat we al eerder hebben toegepast bij bijvoorbeeld de wedstrijd “De Beste Chauffeur van Rotterdam”. Bij de analyses wordt niet alleen gebruik gemaakt van grote hoeveelheden GPS-data, maar ook van data met betrekking tot het verbruik van de auto en omgevingsfactoren, zoals de hoogte/de hellling.’

Infographic Solar Team Eindhoven

Oranje boven, down under
Tijdens de World Solar Challenge zullen vele ogen gericht zijn op de Eindhovense wonderauto. Er is zelfs dagelijks een verslag op NPO1 (NOS/VPRO) met de titel ‘Oranje boven, down under’. Maar ook na de week in de outback is de Stella Vie nog herhaaldelijk te wonderen. Zo is de auto in januari en februari te zien bij de ITS Corridor. En zijn er ook plannen om op tournee te gaan door Europa.