Rotterdam, 18 February 2015

CGI (NYSE: GIB) (TSX: GIB.A), is uitgeroepen tot marktleider in het Ovum rapport: ”Ovum Decision Matrix: Het selecteren van een IT-OT integratiepartner, 2014-15” voor haar dienstverlening op dit gebied. Ovum monitort en analyseert op continue basis de performance van met name telecom, IT en media bedrijven in de wereld.

IT-OT staat voor de trend waarbij informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) worden samengevoegd. Operationele systemen, zoals SCADA, Remote Terminal Units, Smart Meters/Sensors werken hierbij samen met ‘backend’ systemen die bijvoorbeeld zorgdragen voor klantinformatie, facturatie en monitoring- en balanceringssystemen.

Gedifferentieerde aanpak om alle voordelen uit IoT te halen

In het rapport geeft Ovum aan dat CGI de IT-OT integratie benadert van uit haar Optimized Network Utility (ONU) visie. ONU is ontwikkeld als antwoord op de toenemende vraag van klanten naar IT-OT diensten en de mogelijkheid om de afzonderlijke IT-oplossingen te combineren in één enkele roadmap. CGI toont haar kracht op dit gebied door innovatieve projecten, zoals InovGrid in Portugal en het smart grid project ‘Low Carbon Londen’ in het Verenigd Koninkrijk.

Het Internet of Things biedt veel mogelijkheden en kansen voor nieuwe business modellen. Onder invloed van externe factoren, zoals economische ontwikkelingen en wettelijke regelgeving, is een ‘one-size-fits-all’ aanpak veelal niet mogelijk om de voordelen uit deze slimme en ‘connected’ technologie te halen. CGI heeft daarom een gedifferentieerde werkwijze voor de integratie van IT-OT. Een methode die is gebaseerd op haar decennialange werkervaring in de energiemarkt in combinatie met kennis en expertise met software- en integratieprojecten bij nuts- en telecombedrijven.

IT-OT ervaring in Nederland

In Nederland heeft CGI onlangs aan oplossing geïmplementeerd waarmee voor slimme meters een zogenaamde telecom vendor-lock-in niet meer noodzakelijk is. Dit betekent dat er geen monteurs meer nodig zijn om op diverse plaatsen in het land sim-kaarten te verwisselen. Het ‘omzetten’ van sim-kaarten kan vanaf kantoor, dus remote, worden georganiseerd. De oplossing brengt flinke kostenbesparingen met zich mee en is daarmee interessant voor netwerkbedrijven voor elektriciteit, gas, warmte, en drinkwater en beheerders van spoorwegnetten. Andere voorbeelden zijn het op afstand besturen van objecten, als lichtmasten, in de openbare ruimte en een IT energy management oplossing waarmee huishoudens kunnen zien hoeveel zij kunnen besparen op energie of juist meer groene energie kunnen afnemen.

Lees het originele persbericht ‘CGI recognized for best of breed utilities information technology and operational technology (IT-OT) integration services’ op onze internationale website.

Over CGI

CGI Group Inc, opgericht in 1976, is de op vier na grootste onafhankelijke zakelijke en technologische dienstverlener ter wereld. Met ongeveer 68.000 professionals in kantoren en wereldwijde service centra in Amerika, Europa, Azië en Oceanië biedt CGI een uitgebreide dienstenportfolio waaronder high-end bedrijfs- en IT-consulting, systeemintegratie, applicatieontwikkeling en –onderhoud, beheer van infrastructuur evenals een breed scala van eigen oplossingen. De op jaarbasis berekende omzet van CGI is ongeveer C$ 10 miljard met een geschatte orderportefeuille van ruim C$ 20 miljard. CGI is beursgenoteerd op de TSX (GIB.A) en de NYSE (GIB) en is opgenomen in de FTSE4Good Index. Website: www.cgi.com/nl .