40 ideeën om het fileleed op de A58 op te lossen

CGI en haar consortium partners krijgen opdracht om idee verder uit te werken

Rijkswaterstaat en de gemeenten Tilburg en Breda deden dit najaar een oproep aan het bedrijfsleven om met dé slimste oplossing te komen om gezamenlijk de bereikbaarheid via de A58 te verbeteren. De oproep leverde maar liefst veertig creatieve ideeën. CGI en haar consortium partners kregen de opdracht om hun idee, gedragsverandering van de automobilist, verder uit te werken.

In dit geval werden slimme oplossingen gevraagd voor het traject tussen Breda (knooppunt St. Annabosch) en Tilburg (West). Onder de 40 ingezonden ideeën zaten oplossingen als apps die het carpoolen (samen rijden) moeten bevorderen, slimme routeadviezen, aanpassingen aan het wegennetwerk, oplossingen om de doorstroming te verbeteren gekoppeld aan de data van weggebruikers, aangepaste op- en afritten en innovatieve spitsstroken.

Met ‘gedragsverandering’ goed op weg

Het consortium, Buro Benk, Innovactory, MAPtm, XTNT en CGI, gaan voor gedragsverandering en niet zozeer een aanpassing van de A58. Daarom komen er campagnes die de automobilist alternatieven biedt, zoals de fiets of het openbaar vervoer. In het Brabants Nieuwsblad De Stem lichtte CGI-er Laurens Lapré dit toe: ‘Maar dan maken we er wel een spel van. De automobilist moet worden beloond als hij bijvoorbeeld buiten de spits gaat rijden’, zegt hij. ‘Het gaat om een fundamentele wijziging van gedrag. Automobilisten die nu nog zonder nadenken de A58 gebruiken, moeten het logisch vinden dat ze dat in de toekomst niet meer doen.’

Presentatie aan minister Schultz van Haegen

In het voorjaar worden de uitgewerkte voorstellen aangeboden aan minister Schultz van Haegen. Het project is onderdeel van SmartwayZ.NL, dat is bedoeld om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren.