De samenleving staat met de energietransitie voor een grote opgave. Een Drents dorp laat zien hoe je dit lokaal aanpakt, met ondersteuning van CGI. Een ongewone combinatie, waar beide partijen van leren.

De ambities in het Klimaatakkoord zijn helder: 49% minder CO2-uitstoot in 2030. Gemeenten moeten aan de slag met de verduurzaming van woningen en bedrijven. Vaak zijn het burgers die het voortouw nemen in de energietransitie. Zo ook in het Drentse dorp Ansen. Een groep enthousiaste inwoners van dit dorp, dat bestaat uit zo’n tweehonderd huishoudens, startte in 2015 de energiecoöperatie energieKansen en heeft de ambitie om alle huishoudens in het dorp van klimaatneutrale energie te voorzien. Zeventig huishoudens zijn inmiddels lid. Afgelopen zomer werd het tweede zonnedak van de coöperatie in gebruik genomen, dat samen met het eerste zonnedak in totaal 250.000 kWh opwekt, voldoende voor een kwart van het totale energieverbruik van het dorp. Er zijn plannen voor nog twee zonnedaken en experimenten met biovergisting van rioolafval, dat groen gas moet opleveren.

Bijzondere combinatie
De Ansense energiecoöperatie werkt samen met IT-dienstverlener CGI. Een bijzondere combinatie, beaamt Jonathan Hobelman, expert energietransitie bij CGI: “De ambities van de coöperatie bleken echter goed te passen bij de visie van CGI op hoe de energietransitie vormgegeven kan worden. We besloten samen te werken, zodat wij nu in Ansen onze visie en technologie in het klein kunnen testen. Het is een project waar we allemaal van leren en waarin we gezamenlijk stappen zetten naar een ecosysteem waarmee we de energietransitie helpen versnellen.” Ansen zou het liefst de lokaal opgewekte energie zelf gebruiken en daarvoor is een platform nodig waarop inwoners energie kunnen verhandelen. CGI zet hiervoor een open innovatieplatform in, genaamd digitaal energie-eiland.

Lees het complete interview met Jonathan Hobelman in iBestuur magazine 

Download PDF