Primary tabs

IBOR levert gemeente Utrecht energiebesparingen op

De gemeente Utrecht deed in 2011 als eerste gemeente in Nederland een proef met het IBOR-systeem van CGI. Met IBOR kunnen straatlantaarns op afstand worden aangestuurd zodat de verlichting waar relevant gedimd kan worden. Dit levert een energiebesparing op van maar liefst 27%. Er kan direct gereageerd worden op een lampstoring en onderhoud kan efficiënt worden ingepland.

De energiekosten voor de diverse openbare faciliteiten bedragen meer dan een kwart van de totale elektriciteitsrekening van de gemeente en het onderhoud is een tijdrovende klus. Mirjam de Rijk, wethouder openbare ruimte en duurzaamheid, stelt dat de gemeente met het IBOR-systeem geen afbreuk doet aan normen voor kwaliteit en veiligheid. ‘Verlichting als en waar het nodig is’, aldus de wethouder.

‘Slimme technologie is voor veel overheden een belangrijke manier om burgers en bedrijven duurzaam te ondersteunen. Wij zijn dan ook trots dat een gemeente als Utrecht met IBOR aan de slag is gegaan’, zegt Michiel Struijk, Vice President Public Sector CGI Nederland.

CGI werkte met Microsoft samen aan de ontwikkeling van het IBOR-systeem, dat is gebouwd met het Microsoft-platform Azure. Het op afstand aansturen van openbare objecten vereist een technologie die bestaat uit sensoren, objectcontrollers, datacom, opslag- en verwerkingssoftware en grafische presentatietechnieken. IBOR werkt op basis van cloud-technologie, waardoor het systeem eenvoudig ingezet kan worden in andere steden.