Primary tabs

Meer halen uit de openbare ruimte

Met IBOR (Integraal Beheer Openbare Ruimte) kunnen beheerders van openbare ruimten een betere regie voeren over straatverlichting, bruggen, sluizen, enzovoort. Inmiddels zijn er bij Rijkswaterstaat op het gebied van openbare verlichting een paar mooie resultaten geboekt.

Of het nu een beweegbare paal in het wegdek is of een ophaalbrug, de meeste objecten in de openbare ruimte zijn gebaseerd op statische principes. Straatverlichting staat aan of uit, gemalen draaien dag en nacht door en verkeerslichten werken op basis van een tijdschema zonder rekening te houden met de dynamiek van een verkeersstroom. Maar daarmee gaat behoorlijk wat tijd en geld verloren. Daarom ontwikkelde CGI een aantal jaren geleden de geografische interface IBOR.

Op afstand

Bij Rijkswaterstaat is inmiddels een succesvolle proef uitgevoerd. In Oost-Nederland werden langs de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem en langs de A1 tussen Barneveld en Hoevelaken negen voedingskasten met achthonderd lichtpunten voorzien van IBOR. ‘Rijkswaterstaat heeft dankzij IBOR een betere mogelijkheid om de verlichting op afstand te schakelen bij incidenten en bij calamiteiten’, vertelt Jan Cornelis den Ouden, senior business developer bij CGI. Inmiddels is in Oost-Nederland het startsein gegeven om langs de snelwegen negentig voedingskasten met 7.500 lichtpunten aan te sluiten op de IBOR-oplossing.

Geavanceerde communicatie

Bijzonder detail bij dit verhaal is dat CGI tot juli 2014 op verzorgingsplaats Bolder ter hoogte van Rijssen/Holten een proef uitvoert. De communicatie in IBOR verloopt daar niet via de gebruikelijke GSM-netwerken, maar met het zeer geavanceerde communicatiesysteem Transitional Short Message Service (TSMS). ‘Dit is het neusje van de zalm op communicatiegebied’, verklaart Den Ouden. ‘TSMS is een zeer hoogwaardig netwerk, omdat het een hoge beschikbaarheid heeft en heel snel is. We hopen dit netwerk, dat we samen met Vodafone hebben ontwikkeld, na de proef ook op andere plekken in te kunnen zetten.’