Ander rijgedrag, minder kosten

Hoe kun je er met big data voor zorgen dat bussen zuiniger rijden en langer meegaan? De Finse busmaatschappij Helsingin Bussiliikenne liet daarvoor het rijgedrag van de buschauffeurs onder de loep nemen.

Het Finse Helsinki is een heuvelachtige stad. Dit beïnvloedt het rijgedrag van chauffeurs. Ook die van busmaatschappij Helsingin Bussiliikenne. Toch bleek de ene chauffeur veel gelijkmatiger te rijden dan de andere; door bijvoorbeeld zachter te rijden, minder snel op te trekken en weinig in snelheid te variëren. Voor het bedrijf reden dit te laten onderzoeken om zo het brandstofverbruik te kunnen verminderen en de slijtage aan de bussen te beperken.

Besparen

CGI koppelde verschillende gegevens over het rijgedrag van de buschauffeurs aan data over brandstofverbruik en slijtage aan het materieel. Gecombineerd met data uit de roosters en personeel ontstond een ‘big data set’. ‘Met de door CGI ontwikkelde big data-analyse kon Helsingin Bussiliikenne zijn chauffeurs precies laten zien wat de nadelige gevolgen van ongelijkmatig rijden zijn’, vertelt Eric ten Bos van CGI. ‘De chauffeurs rijden nu gelijkmatiger, waardoor het bedrijf bespaart op brandstof en materieel. Ook remmen chauffeurs op sommige punten minder hard, waardoor het aantal busincidenten is afgenomen. Verder kan het bedrijf scherper offreren bij aanbestedingen, omdat het de relatie kent tussen de “heuvelachtigheid” van een route en het brandstofverbruik.’

Passagierstevredenheid

Ander mooi bijkomstig effect is de verhoogde passagierstevredenheid. ‘Door minder te remmen en zachter op te trekken neemt het reiscomfort toe.’ Ook als het om de Nederlandse passagierstevredenheid gaat, ziet Ten Bos een relevante rol voor big data. ‘Informatie over rijgedrag is bijvoorbeeld te koppelen aan route-, datum- en tijdtechnische gegevens van een rit. Door hier analyses op los te laten, kun je voor het openbaar vervoer bijvoorbeeld eerder en preciezer afwijkende aankomst- en vertrektijden aangeven.