CGI interviewt klanten over trends van de toekomst

Verdere digitalisering, besparen en moderniseren

Welke trends zien onze klanten voor de toekomst? Wat is de impact van die trends op hun organisatie? En zijn ze zelf al bezig met die trends? Dit zijn enkele vragen die CGI ieder jaar aan een flink aantal klanten stelt.

In Nederland interviewde CGI dit jaar zoĀ“n vijftig klanten; wereldwijd waren het er zoā€™n duizend. Ook klanten uit de domeinen weg, water, lucht en spoor kwamen aan bod. Het doel van deze strategische interviews is om de focus van de dienstverlening van CGI te richten op die gebieden waar klanten het beste hulp kunnen gebruiken.

De belangrijkste trends

CGIā€™er Willem Jan Prins was verantwoordelijk voor de coƶrdinatie van de Nederlandse klantinterviews. Daaruit blijkt dat er vijf trends gaan spelen. ā€˜Ten eerste geven klanten aan dat ze een verdere transformatie naar een meer digitale bedrijfsvoering verwachten. Kostenbesparingen en veranderingen in wetten en regels werden ook genoemd. Verder gaan klanten ervan uit dat nieuwe producten en diensten hun concurrentievoordeel gaan opleveren.ā€™ Intern houden organisaties zich volgens Prins vooral bezig met digitalisering, organisatieveranderingen en samenwerkingsverbanden, zoals Shared Service Centers.

Open architecturen

Op IT-gebied ligt de prioriteit van veel organisaties bij de modernisering van hun IT-landschap. Prins: ā€˜Het doel is om meer digitaal te werken, maar dat vraagt soms om aanpassingen aan of vervanging van de huidige systemen.ā€™ Verder stelt Prins dat binnen het verkeers- en vervoersdomein vooral de ontwikkeling naar open architecturen duidelijk zichtbaar is. ā€˜Organisaties willen meer informatie met elkaar delen, zodat ze gemakkelijker kunnen samenwerken en hun eindgebruikers met real-time informatie beter kunnen informeren. Ook beveiliging, cybersecurity, mobiele toegang tot gegevens en big data zijn belangrijke IT-trends voor het verkeers- en vervoersdomein.ā€™