Samen met mijn gezin ben ik deze zomer op vakantie geweest en voor ons betekende dit drie weken lang rondtrekken in het mooiste land van Europa: Noorwegen. Even het hoofd leeg maken, de ‘elektrische’ batterij weer opladen, ergo mail en telefoon uit en totaal niet met het werk bezig zijn. De energietransitie even on hold en lekker hiken & biken tussen fjorden en gletsjers.

Maar ja, aangekomen met de boot in Oslo valt al direct op dat er wel heel veel Tesla Model S auto’s rond rijden. Op zich niet zo gek dacht ik nog, Noorwegen is één van de meest welvarende landen ter wereld, dus de Noren kunnen dit wellicht betalen. En daarnaast heeft Noorwegen het beleid om in 2025 alleen nog emissieloze auto’s op de wegen te laten rijden (17% van de verkocht auto’s in 2015 was al volledig elektrisch, tegenover 0,6% in Nederland). Hè, toch weer met mijn gedachten bij het werk en mijn droom: de CO2 neutrale samenleving.

carNa ons dagje Oslo ging de reis verder richting het binnenland om te genieten van de natuur. Tussen de fjorden zullen wel geen elektrische auto’s rondrijden en al helemaal geen Tesla’s, toch? Nou, mooi niet, ook hier wemelt het van de Tesla’s, zie bijgaande foto genomen bij het Geiranger fjord van een plaatselijke chocolade verkoper (kijk vooral ook even naar de tekst in ‘chocolade letters’ op de motorkap). Hoe kan dit? Simpel: maak het financieel aantrekkelijk. In Nederland betaal je twee keer zoveel voor een Tesla. In plaats van het Nederlandse beleid verder uit te bouwen denkt onze minister dit juist te moeten afbouwen. Zucht, toch weer met het werk bezig.

De eerste dagen waren fantastisch. Stiekem waren mijn gedachten toch nog bij het werk maar dat moest dan maar tijdens het hiken & biken gebeuren. En dat lukte goed, zeker als je daarbij koers zet richting de gletsjers. Wat een natuurschoon! Hier wilde ik dan ook meer over weten, dus op naar het Norske BreMuseum. In het museum ben ik van alles te weten gekomen over gletsjers, maar er was ook een exhibitie over de climate change, want onze klimaat bedreigt dit prachtige natuurwonder. Er stond hier een prachtige videowall waarin je werd meegenomen in de tijd en hoe dit eruit ziet als we niks doen. Ik laat hieronder een paar foto’s zien van deze tijdreis (van heden tot 2100). Onderaan staat het jaartal en in de tekst en kleuren van onze planeet zie je wat je gaat gebeuren. Natuurlijk had ik wel een idee van de ernst van de zaak, maar als je dit in een paar minuten voorbij ziet komen, komt dit wel even binnen. BAM!

eath_3earth_4earth_image_4earth_image_6

Klik op de foto voor een vergroting

Na een korte break tijdens het hiken & biken zit ik weer met mijn gedachten bij het werk en mijn droom. Ik vroeg mij tijdens de volgende tocht af: “hoe lang ligt deze hier nog?” Maar ook ging ik al snel denken in kansen en oplossingen. Kunnen die fjorden met al die watervallen niet ingezet worden om het vraagstuk van de energie flexibiliteit op te lossen? Waarom zie ik zo weinig daken met zonnepanelen? Natuurlijk hebben ze ’s winters bijna geen daglicht, maar ’s zomers gaat de zon daar bijna niet onder. Wat dacht je van de olympische bobbaan of springschans in Lillehammer, hier zoeven dagelijks mensen vanaf, kunnen we dit niet omzetten in energie?

Moraal van het verhaal: ook tijdens mijn vakantie kan ik mijn droom van een CO2 neutrale samenleving niet los laten. Is dat erg? Nee, want we moeten door en het is mij alleen nog maar meer duidelijk geworden dat we een versnelling moeten maken in onze energietransitie. Zie hier mijn motivatie om weer volle bak aan de slag te gaan met het realiseren van mijn droom en de droom van CGI. Hierbij is European Utilities Week 2017 (15 tot 17 november 2016, Barcelona) en onze ‘wrap up’ van deze Utilies Week in ons eigen Spark Innovation Center (21 of 24 november a.s., Rotterdam) iets om naar uit te kijken; daar zullen we onze droom concretiseren door te laten zien hoe het duurzame energiesysteem van de toekomst werkt: de energie eilanden. Dit is al mogelijk met de ICT technologie van vandaag, het is een kwestie van doen. In het onderstaande filmpje laten wij zien HOE.

Zoals de chocolade verkoper uit Geiranger op zijn Tesla liet optekenen: Save The Earth, “It’s the only planet with chocolate”.

Over de auteur

Picture of Gerard van de Kamp

Gerard van de Kamp

Director Consulting Digital Transformation

Al ruim 30 jaar houdt Gerard zich bezig met opkomende informatie en digitale technologieën. Dit startte tijdens zijn studie bedrijfskundige informatica in de jaren ’80. Daarna volgde de opkomst van het Internet begin jaren ’90 en het mobiele Internet rond de eeuwwisseling: mijlpalen die het ...

Voeg commentaar toe

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blog richtlijnen en gebruiksvoorwaarden