Primary tabs

Onlangs bracht CGI voor het 17de jaar op rij de MES Product Survey uit. In de editie 2016 worden maar liefst 74 Manufacturing Execution Systems (MES) kritisch tegen het licht gehouden, zodat de Survey meer dan ooit gezien kan worden als dé gids voor productiebedrijven die het voor hen ideale MES-pakket willen selecteren en implementeren. Wat is het belang van dit jaarlijkse onderzoek? En wat zijn de trends van dit jaar?

Meer deelnemende leveranciers. En dus nog meer inzicht in beschikbare MES-producten en trends op het gebied van Manufacturing IT. Ziedaar – in een notendop – de reden waarom de MES Product Survey elk jaar aan belang wint. Het is voor mij dan ook echt een eer dat ik het stokje van mijn oud-collega Jan Snoeij, jarenlang namens CGI de eindverantwoordelijke voor het opstellen van de Survey, heb mogen overnemen. Onder Jans auspiciën is dit onderzoek uitgegroeid tot een jaarlijks niet te missen update.

Dat geldt zowel voor de leveranciers als de afnemers. Door het invullen van de vragenlijst worden leveranciers gedwongen na te denken over hun producten, hun USP's en hoe ze nog beter kunnen voldoen aan de wensen van hun klanten. Daarnaast geven leveranciers aan te leren van de inbreng van andere MES-dienstverleners. Kortom, de kwaliteit van MES wordt continu verbeterd. En daar plukken de afnemers dan weer de vruchten van. Kopers van Manufacturing Execution Systems voelen aan de ene kant een toenemende druk vanwege strengere regel- en wetgeving en aan de andere kant de toenemende kwaliteitseisen van hun klanten. Managers van productiebedrijven kunnen MES gebruiken om hieraan te tegemoet te komen. Bovendien helpt MES om operational excellence te ondersteunen en zo de concurrentiepositie te verbeteren.

Smart Manufacturing en Industrie 4.0

Naast de groeiende kwaliteit van MES-oplossingen, zijn er nog enkele andere trends die uit de Survey naar voren komen. Zo gebruiken de leveranciers steeds vaker de ISA95-standaard om Manufacturing Execution Systems te ontwikkelen, terwijl bedrijven in de maakindustrie deze standaard in toenemende mate inzetten als pragmatisch instrument om de zogeheten User Requirements voor MES-leveranciersselecties op te stellen. Verder zien we dat door initiatieven als Industrie 4.0 en Advanced Manufacturing allerlei nieuwe technologieën gemakkelijker beschikbaar worden. Denk hierbij aan The Internet of Things en big data analytics. Hierdoor kunnen we steeds eenvoudiger de juiste informatie op het juiste tijdstip bij de juiste personen krijgen. Dit leidt ook in de maakindustrie, waarbij in een zeer complexe omgeving louter topprestaties geleverd moeten worden, tot betere beslissingen. Dat is MES-leveranciers niet ontgaan.

Meer focus, meer mobiliteit

Een derde trend is een groeiende focus in het aanbod van de MES-leveranciers. Zij zoomen steeds vaker in op specifieke processen en bieden daarvoor een oplossing. Veel afnemers die juist een oplossing voor een bepaalde niche willen, vinden het geen probleem als het product begrensde mogelijkheden heeft. Zij krijgen immers tegen lagere kosten precies datgene wat ze willen. Ook op een andere manier spelen de leveranciers in op de wensen van hun klanten. Operators zijn steeds minder verbonden aan één enkele locatie. Ze lopen rond en hebben dus behoefte aan mobiele oplossingen. We zien daarin de afgelopen jaren een enorme groei. En de rek is er nog lang niet uit. Platforms gebaseerd op Microsoft blijven voorlopig nog het belangrijkst, maar het gebruik van platforms op basis van Android of Apple verovert steeds meer terrein. Al meer dan 75% van aan de Survey deelnemende MES-leveranciers biedt deze mobiele oplossing aan.

Download de CGI MES Survey

Voeg commentaar toe

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blog richtlijnen en gebruiksvoorwaarden