Primary tabs

Grote kans dat u de afgelopen maanden even geen zin had in een broodje filet americain. Of dat u, als u kroost in luiers heeft, toch even zeker wilde weten dat het flesje oplosmelk geen namaak melkpoeder bevatte. (Namaak)producten waar iets mis mee is kleuren regelmatig het nieuws. En bederven en passant de eetlust. Zorgwekkend daarbij is de constatering dat veel foodbedrijven (nog) niet volledig kunnen achterhalen waar en hoe bepaalde producten geproduceerd worden. Serialisation is het antwoord op dit probleem. Met big data als smakelijk toetje.

Er kan aardig wat misgaan met eetbare producten. Slaat u de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit er maar eens op na. Daar staat een actueel overzicht van waarschuwingen. Niet alles wat u koopt komt rechtstreeks van de keurslager of de bakker om de hoek. De Nederlandse autoriteiten hebben weliswaar met de foodbranche spelregels over de oorsprong van producten afgesproken, maar in de praktijk blijkt het toch moeilijk om precies te achterhalen waar en hoe dat ene bakje filet american gemaakt is. Dat is, als er iets misgaat, toch zeer belangrijk. Ondermeer in verband met de aansprakelijkheid en reputatiemanagement (‘wij zijn niet schuldig, ons treft geen blaam’). Hierbij speelt ook de zogeheten Corporate Social Responsibility (CSR), die steeds meer bedrijven hoog in het vaandel hebben staan, een rol. Binnen de drie-eenheid People, Planet, Profit is geen ruimte voor een nare nasmaak.

Wereldwijd unieke identificatie
Genoeg redenen dus om de oorzaak en oorsprong te achterhalen. Daarvoor zou ik graag Serialisation naar voren willen schuiven. Serialisation is de etikettering van elke verkoopbare eenheid met een wereldwijd unieke identificatie (ID), zodat het product kan worden getraceerd over de hele supply chain. Landen als China en Turkije eisen nu al ‘Serialisation Compliance’. De verwachting is dat deze wetgeving door Europa wordt overgenomen.

Horizontale en Verticale IT-integratie
Een belangrijke stap, maar naast wetten en regels zijn er ook ICT-oplossingen nodig om het probleem echt grondig aan te pakken. Serialisation vergt namelijk vaak een perfecte IT-Integratie door de hele supply chain. De unieke ID’s moeten beschikbaar gesteld worden aan regelgevende instanties en supply chain partners. Hetzelfde geldt voor alle gerelateerde manufacturing- en logistieke gegevens. We noemen dit de Horizontale Integratie. De bijhorende etikettering en vision-systemen moeten hierbij ook perfect worden geïntegreerd met de automatiseringlaag, de MES- en de ERP-systemen. Dit is de zogeheten Verticale Integratie.

Manufacturing Execution Systems (MES) waarborgen als het ware de integriteit van de gegevens in de IT-systemen. Het zorgt er ook voor dat de throughput en de beschikbaarheid van de verpakkingslijn worden gehandhaafd. Zonder deze bi-directionele communicatie zijn fabrikanten niet in staat om aan de snel opkomende wettelijke vereisten rondom serialisatie te voldoen.

IT Modernization en Cybersecurity
In veel gevallen brengen de vereiste verticale en horizontale integratie aan het licht dat meerdere systemen al te zeer verouderd zijn. Een reden om de serialisation-implementaties niet te onderschatten: ze brengen in veel gevallen complexe IT Modernization projecten met zich mee. De toegepaste ID's bijvoorbeeld moeten (na het labeling proces) op realtime basis gecontroleerd worden door geavanceerde vision-systemen. Hoge productiesnelheden zorgen voor een extra uitdaging.

Cybersecurity
Hoge eisen worden ook gesteld aan de beveiliging van de data van de betrokkenen industriële netwerken en bedrijfsnetwerken. De unieke ID’s zoals de Chinese en Turkse overheden die graag zien, worden in veel gevallen ge-upload naar een ‘repository database’ die geraadpleegd moet worden door verschillende stakeholders. Vallen deze gegevens via hackers in verkeerde handen, dan kunnen bijvoorbeeld binnen de kortste keren namaakproducten op de markt verschijnen, die nauwelijks te onderscheiden zijn van de originelen. Cybersecurity speelt hier daarom ook een cruciale rol. Bedrijven kunnen zich hierop voorbereiden door dus nu al de IT-systemen in de supply chain aan elkaar te knopen (horizontaal en verticaal), zo nodig te moderniseren en ID’s aan de producten toe te kennen.

Big data
Daarnaast kan big data ondersteuning bieden. Big data kan immers ID’s en andere gegevens uit de supply chain aan elkaar koppelen. Dat biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld predictive maintenance van bijvoorbeeld productielijnen; daar ga ik in een volgende blog op in.

Serialisation begint voor veel bedrijven immers als een wettelijk vereiste om vervalsingen te kunnen identificeren en recalls te realiseren. Genoeg voor een business case, maar toch is het besef dat Serialisation de deur tot big data (en tot E2E Visibility, IT Modernization en Cybersecurity) opent voor veel bedrijven uiteindelijk de beslissende factor om dit te implementeren.

Dus: mis deze unieke kans niet! U maakt er uw supply chain toekomstbestendig mee. En zorg ervoor dat mijn eetlust niet bedorven wordt door een broodje met beleg van dubieuze oorsprong…

Over de auteur

cybersecuritygame

CGI Security Awareness Game

Met de Security Awareness Game van CGI kunnen DevOps teams hun kennis van security op een leuke en interactieve manier vergroten. De web-based ‘tower defense’ game motiveert spelers nieuwe kennis te vergaren en om security daadwerkelijk een onderdeel te laten zijn van de dagelijkse werkzaamheden. ...

Voeg commentaar toe

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blog richtlijnen en gebruiksvoorwaarden