michael-van-der-haven

Michaël van der Haven

Vice President Consulting Expert Oil & Gas

Er is een revolutie gaande in de olie- en gasindustrie. Deze sector heeft al decennia ervaring met het verzamelen en analyseren van allerhande gegevens – van seismische data tot data van de pomp waar je je auto met brandstof vult of oplaadt – maar wist deze data tot voor kort niet op één enkel platform samen te brengen. Maar nu is er OSDU, een platform dat tot stand is gekomen dankzij de intensieve samenwerking van meer dan 200 betrokken partijen. En CGI Pivot, onze PaaS-oplossing, kan de datarevolutie een kickstart geven. Hoe dat zit, vertel ik je in deze blog.

Bij veel uitvindingen is het moeilijk te bepalen wie de uitvinder is en wat de precieze geboortedatum van de vinding is. Neem de auto. In 1885 bouwde Karl Benz de eerste bolide met een interne verbrandingsmotor op benzine. Dit wordt vaak aangeduid als ‘de uitvinding van de automobiel’. Maar leidde Benz’ vinding tot een revolutie in de transport? Of zagen we hier slechts de potentie, de aanzet tot een revolutie? Want de echte ommekeer kwam op het moment dat Oldsmobile en Ford hun eerste automobielen van de lopende band lieten rollen. Vooral de Ford-T zorgde ervoor dat deze revolutionaire manier van transport voortaan ook voor de massa beschikbaar, want betaalbaar, was. En daarmee was de overgang van paard-en-wagen naar gemotoriseerde vierwieler echt een feit, 23 jaar na de uitvinding van Benz. Een revolutie komt immers niet tot stand doordat de happy few een nieuw speeltje hebben. De waarde van iets kan pas gematerialiseerd worden als iedereen er gebruik van kan maken. Er is massa nodig, een essentieel ingrediënt voor elke revolutie.

Een datarevolutie

Deze vlieger gaat ook op voor data. Data heeft een grote potentiële waarde, maar het wordt pas echt waardevol als alle relevante partijen toegang hebben tot die data. OSDU is net als de auto van Benz een mooi voorbeeld van iets dat de potentie heeft om uitermate waardevol te zijn. Dit open exploratie- en productiedataplatform realiseert iets wat in de decennia hiervoor nooit gelukt is, ondanks meerdere pogingen: de enorme hoeveelheden subsurface data die de olie- en gassector genereert en opslaat in applicatie-silo’s te ontsluiten en bij elkaar te brengen. Op dit ene platform vind je allerlei datastandaarden, beste practices en een ‘battle tested’ architectuur van wat je toch wel één van de meest data-intensieve sectoren mag noemen.

Pivot, een T-Ford-achtige oplossing

Het is een prestatie van jewelste. Maar is dit ook een revolutie? Nee. Want net als bij de automobiel van Benz moet je diep in de buidel tasten. Alleen kapitaalkrachtige partijen als de (super) majors en nationale oliebedrijven hebben de capaciteit en de vermogens om een OSDU-platform op te zetten. Voor andere partijen is het te kapitaalintensief. Of de benodigde IT-middelen zijn niet beschikbaar. Maar ook in dit geval is er een Henry Ford die een betaalbaar alternatief biedt en zo misschien toch echt de revolutie aanzwengelt. En dat is CGI. Wij zagen het enorme potentieel van OSDU (wat logisch is: we zijn een zeer actief betrokken partij in het OSDU Forum), maar beseften ook dat er massa nodig is om een revolutie te ontketenen. En daarom ontwikkelden we CGI Pivot. Een platform dat is gebaseerd op de OSDU-referentiearchitectuur, maar beschikbaar is als een Platform as a Service. En dat maakt het voor iedere partij in de olie- en gas betaalbaar.

Dat zijn er meer dan je zou denken. Neem alleen al Noord-Amerika. Daar heb je meer dan 9.000 olie- en gasbedrijven. Sommige bedrijven bestaan slechts uit twee man, met twee boorputten. Maar er zijn ook bedrijven die honderden mensen in dienst hebben en toch alleen maar veldwerk verrichten. Daar moet je niet aankloppen met de melding ‘hier heb je een dataplatform en ga er maar zelf mee aan de slag.’ Voor dergelijke klanten hebben we Pivot maakt. Om het heel simpel samen te vatten: als je weet hoe Excel werkt, kun je ook hiermee werken. Met een paar clicks is het dataplatform voor je beschikbaar en kun je jouw data hierin ‘draggen’ en ‘droppen’. De CGI Pivot pipeline bevat de ingebouwde intelligentie om de data te inspecteren en de relevante metadata hier uit te halen; bijvoorbeeld locatiegegevens die je gelijk op een kaart terug ziet komen. Dat krijg je niet bij een ‘kale’ OSDU: het is een van de extraatjes, behorende bij de onze policy dat je inzicht krijgt in wat de samenhang is tussen jouw data en de gegevens uit andere databronnen. Upload je bijvoorbeeld data van een put en de data van een wellbore en trajectory? Dan kunnen wij de metadata eruit halen en je vertellen welke trajectory bij welke put hoort en de samenhang tonen. We automatiseren eigenlijk een deel van het werk van de technical datamanager, zodat deze zich puur kan richten op de data die hij nodig heeft.

Bent u nog niet bekend met OSDU? Of kent u dit Open Source dataplatform, maar zoekt u een laagdrempelige wijze om hiermee aan de slag te gaan? Kom dan naar ons gratis webinar op dinsdag 15 maart. Tijdens het lunchwebinar laten we u zien hoe u met deze oplossingen een brug kunt slaan tussen uw huidige omgeving en een gecentraliseerde toekomst. Laat je inspireren en leer van onze ervaringen.

20pk of 200pk?

De T-Ford had een motor van ‘slechts’ 20 pk. Goed genoeg voor velen, maar bij groeiende vraag komt ook een groeiende vraag naar meer vermogen. CGI Pivot is geen platform waar je als klant uit je spreekwoordelijke jasje groeit. Het is volgens de modernste cloud native-patronen opgezet en kan zo ver en zo krachtig als een klant wil opgeschaald en afgeschaald worden. Als er bij datamigratie bijvoorbeeld tijdelijk meer capaciteit nodig is, dan is dit met een paar clicks aan of uit te zetten. Koop je als bedrijf extra data in? Pivot groeit gewoon mee. Wil je data in een andere regio beschikbaar stellen? Met een paar clicks is er een regio bijgeschakeld. CGI Pivot sluit naadloos aan bij klanten die geen of weinig IT-capaciteit hebben om een OSDU op te zetten. Maar Pivot sluit ook naadloos aan bij klanten die willen besparen op hun operationele capaciteit, maar wel de hoeveelheden data van een major hebben. Pivot is niet de beperkte 20 pk-motor, maar is naadloos op te schalen naar 200 pk.

Een rijbewijs voor dataverkeer

Nou geldt voor elk instrument dat je binnen handbereik hebt, natuurlijk wel dat je er verantwoord mee omgaat. Een auto aanschaffen is gemakkelijk. Maar voordat je kunt rijden, moet je wel je rijbewijs halen. Verder is het rijden in de ene auto gemakkelijker dan in de ander: de automaat versus de versnellingsbak. Hetzelfde geldt voor data en datamanagement: hoe goed de instrumenten ook zijn, je moet nog steeds weten wat je ermee kunt doen. Daarom hebben we rondom CGI Pivot een aantal services, die je samen met onze PaaS-oplossing afneemt. Zo krijg je ook de beschikking over een high-performance framework om de data naar het platform te brengen. En onze CGI’s Data Migration Factory helpt je CGI Pivot (of andere OSDU-implementaties) te integreren in jouw datalandschap.

Beschikking hebben over data is mooi, maar er daadwerkelijk wat mee doe is nog veel beter. En ook daarvoor biedt Pivot out of the box een aantal handige tools die je helpen je data te vinden en je zelfs een compleet overzicht geven van alle data die je in OSDU- en niet-OSDU-bronnen hebt. Dit noemen we onze Lineage & Topology Service.

Oud & Nieuw

Je ziet ‘t: we houden de drempel om gebruik te maken van het OSDU-platform zo laag mogelijk en blijven toekomstbestendig. Want dat is volgens ons dé manier om de massa te creëren die zo essentieel is om een revolutie te ontketenen. En dat is, zeker nu veel bedrijven (deels of geheel) overschakelen op nieuwe energiebronnen en duurzame energie, geen seconde te vroeg. Want ook bij die omschakeling is het beschikken over jaren aan data uitermate waardevol. Natuurlijk: OSDU is een nieuw platform dat de oude data-silo’s omvertrekt. Maar CGI realiseert zich ook heel goed dat ‘olie en gas’ binnenkort de oude vorm van energie is die vervangen wordt door schone hernieuwbare energie. Samen met het OSDU Forum en de industrie is CGI daarom ook actief betrokken bij de uitbreidingen van de standaarden naar hernieuwbare energie. Wij zijn bijvoorbeeld een voorloper bij het ontsluiten van wind- en solar-farm data naar OSDU met onze RMS-oplossing. Uiteraard binnenkort beschikbaar op CGI Pivot. Daar kom ik graag in een volgende blog post op terug.

Probeer het eens!

Maar goed: terug naar de revolutie. Zoals bij elke ommekeer is ook hier sprake van een perfecte samenloop van omstandigheden: de eerste echte productieversie van CGI Pivot (gebaseerd op de ‘Mercury’ release), is binnenkort beschikbaar. Daarmee is het moment nabij waarop we de datarevolutie in de olie- en gasindustrie echt een kickstart geven. Alle seinen hiervoor staan op groen: de zeer laagdrempelig instap, vermijden van complexe technische implementaties (PaaS-platform), verwerken van (grote) volumes (slimme migratie en data ingestion), ruimte voor groei (schaalbare cloud) en beheer van databronnen (topology & lineage), het vergt allemaal slechts een paar muisklikken. En voor jou, geïnteresseerd lezer van deze blog, is de drempel nog lager. We kunnen namelijk een select groepje toegang bieden tot een proefomgeving waar je zelf kunt kijken wat de kracht en de pracht van Pivot is. Dus: laat ’t me weten, probeer ‘t, haak aan en zorg ervoor dat je niet alleen bij blijft met de rest van de markt, maar gebruik kan maken van de voorsprong van CGI Pivot!

Over de auteur

michael-van-der-haven

Michaël van der Haven

Vice President Consulting Expert Oil & Gas

ICT-kennis is niets zonder domeinkennis. Een waarheid die Michaël van der Haven al heel zijn loopbaan omarmt. Hij werkt meer dan 15 jaar voor CGI en is hij steeds zijn kennis blijven verbreden en verdiepen. Hij behaalde, onder meer bij de ...