Jan d’Engelbronner

Jan d'Engelbronner

Director Consulting Expert Communications

Eind vorig jaar waarschuwde Frans van Houten, CEO van Philips NV, er in de EW Economie-lezing voor dat Nederland uit de top van internationale concurrentie-index dreigt te vallen. Nu staat ons land nog ergens bovenaan de ranglijst met onze concurrerende economie. Een knappe prestatie, gezien de mondiale corona-pandemie waarin we ons bevinden. We scoren echter minder op die punten die belangrijk zijn voor onze toekomst, zoals investeringen in kunstmatige intelligentie, Cloudtechnologie en ICT-adoptie. ‘De motor begint te haperen’, aldus de Philips-topman. Zaak dus om te investeren in de technologieën die aan de basis liggen van de digitale transformatie in de verschillende industriesectoren. Zij kunnen de springplank vormen die ons weer stevig bovenin de ranking kan brengen. Het zou wat mij betreft een belangrijke plaats mogen krijgen in de corona-herstelplannen. Maar ook los daarvan is er een katalysator die dit proces kan versnellen: 5G.

Er wachten ons uitdagende tijden. In diverse sectoren vindt een transitie plaats, een benodigde vernieuwingsslag om toekomstbestendig te worden. Bedrijven missen de boot als ze straks niet sneller kunnen omschakelen en vlugger hun processen kunnen aanpassen (‘agility’ van processen). Om ook in de toekomst mondiaal te kunnen concurreren, moet de maakindustrie zich veel meer gaan richten op assembly-to-order en maatwerk. En zo kent deze transformatie nog veel meer must-do’s. Steevast is digitalisatie daarbij een cruciale schakel. Met name data gaat een zeer belangrijke rol spelen (of doet dit nu eigenlijk al); de groei van datavolumes zal exponentieel toenemen.

Cloud computing
Om dit goed te ondersteunen is een andere kijk op ICT-infra nodig. Waar tot nu toe de standaard was om computers lokaal te hosten en alles te bekabelen, is het nu de trend om de rekenkracht van computers daar te hebben waar het bedrijfstechnisch optimaal is. Dat kan zijn in de Cloud, lokaal met Cloudtechnologie of een hybride vorm. Zónder bekabeling, maar met draadloze technologie. De laatste is met name van belang om flexibiliteit en mobiliteit te ondersteunen.

Draadloze technologie


5G: katalysator voor Smart Manufacturing
En hier komt het gebruik van 5G-netwerkendiensten om de hoek kijken. 5G en Cloudtechnologie combineren heel goed samen. 5G biedt niet alleen razendsnelle verbindingen met een grote capaciteit. In combinatie met Cloudtechnologie krijg je ook nog eens een grotere betrouwbaarheid, beschikbaarheid en flexibiliteit. Dat is niet alleen goed nieuws voor iedereen met een 5G-ready smartphone of tablet. Juist voor bedrijven en organisaties brengt de komst van 5G de mogelijkheden om optimaal gebruik te gaan maken van de nieuwe technologieën binnen handbereik. 5G techniek gaat als katalysator fungeren voor Smart Manufacturing en nieuwe diensten voor de consumentenmarkt.
Zo kan met 5G een expert op afstand met behulp van een camera en een tablet de monteur op locatie ondersteunen met zijn specialistische kennis. Zelfs zeer zware videobestanden kun je met 5G zonder haperen streamen. Daarbij geldt: hoe beter het beeld, hoe beter de analyse van deze beelden. Of wat dacht je van de inzet van robots en drones om een voor mensen moeilijk bereikbaar of gevaarlijk gebied te inspecteren? 5G biedt de mogelijkheid om nauwkeurige plaatsbepaling te doen, wat het gebruik van autonome voertuigen ten goede komt. En dankzij 5G kun je ook apparaten en installaties real-time monitoren en aansturen, besturen en configureren zonder dat ze op vaste opstelpunten staan. Allemaal toepassingen die vragen om een snel en betrouwbaar netwerk met veel verwerkingscapaciteit.

99,999% beschikbaarheid
Maar het wordt nog interessanter. Met 5G-technologie is het mogelijk om 99,999% beschikbaarheid te realiseren. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om bijvoorbeeld fabrieken volledig draadloos te gaan besturen. Zelfs als het gaat om bedrijfskritische processen. Dit geeft een enorme boost aan de flexibele inrichting van de fabriek. Het 5G-netwerk plaveit de weg voor Smart Manufacturing, waarbij technologieën als Internet of Things, advanced analytics, blockchain, robotica en cloud computing onze maatschappij en onze maakindustrie radicaal gaan verbeteren. In veel sectoren van onze economie komen digitalisering en automatisering in een stroomversnelling, vaak genoodzaakt door blijvend veranderde marktomstandigheden als gevolg van nieuwe concurrentie door Big Tech en ander klantgedrag.

MaEVA
5G is daarmee dus de katalysator van Smart Manufacturing. Niet vreemd dus dat we hier bij CGI al langere tijd alle ontwikkelingen op de voet volgen en ons de daarbij behorende technologieën eigen maken. We zien dat  asset management, big data analytics, machine learning en artificial intelligence leiden tot mooie toepassingen. Een voorbeeld daarvan is CGI MaEVA: een video-ondersteund expertiseplatform voor samenwerking op afstand. Geografisch verspreide teams kunnen via dit platform instructies delen en ondanks de afstand nauw samenwerken. De oplossing, die onder meer gebruikmaakt van augmented reality, wordt al in diverse sectoren ingezet voor kwaliteitscontrole, inspectie en onderhoud van apparatuur. Zelfs als iemand maar beperkte kennis van zaken heeft, kan hij, via de input die hij krijgt op zijn iPad of smart glass, een operationeel vraagstuk oplossen.

CGI Intelligent Connect
Ik kan nog vele andere toepassingen noemen die in het kader van Smart Manufacturing interessant zijn. Maar ik sta ook graag even stil bij CGI Intelligent Connect. Met deze dienstverlening helpen we bedrijven – samen met onze partners, waaronder netwerkproviders – de slimste keuze te maken. We kunnen van A tot Z adviseren en ondersteunen hoe de business met de inzet van het 5G-netwerk de stap naar Smart Manufacturing kunt maken. We denken mee over het beste ontwerp van de infrastructuur en de meest geschikte business-toepassingen aan de hand van use cases. Ook bijvoorbeeld het aanleggen van het netwerk en systeemintegratie vallen onder deze dienstverlening. Het is eigenlijk ons meest uitgebreide antwoord op de vragen die bedrijven, maar bijvoorbeeld ook zorginstellingen of andere organisaties hebben als het om 5G en de mogelijkheden ervan gaat.

Laat die haperende motor weer volop toeren draaien!
Het mag duidelijk zijn: zodra 5G overal beschikbaar is, krijgt de BV Nederland alle kansen om zijn positie in de wereld te handhaven en wellicht te verbeteren. Maar dan moeten onze bedrijven en organisaties wel volop investeren in dit netwerk en de bijbehorende technologieën. Want anders blijft de haperende motor sputteren. Laten we dus hopen dat de waarschuwing van Frans van Houten niet voor niks is geweest.

Over de auteur

Jan d’Engelbronner

Jan d'Engelbronner

Director Consulting Expert Communications

Jan is een expert op het gebied van telecommunicatie, media en technologie . Zijn focus ligt op Business ICT-alignment, zowel op operationeel, tactisch als strategisch niveau. Jan begrijpt de impact van veranderingsprocessen. Hij werkt graag op het snijvlak van bedrijfsdoelstellingen, ...