Een blockchain kan leiden tot lagere administratieve lasten en eenvoudiger processen. Het is de vervanging van een traditionele administratieve afhandeling via een centraal systeem dat door iedereen vertrouwd wordt. De blockchain moet natuurlijk ook vertrouwd worden. Dat wordt bevorderd door de sterke cryptografische trucs maar het blijft software en geen magie. Een aanval op een blockchain is moeilijk maar niet onmogelijk. Het vertrouwen van het grote publiek in een blockchain zal gewonnen moeten worden en dat zou nog wel eens een hele klus kunnen worden. Van buitenaf gezien is de blockchain natuurlijk ook gewoon een centraal systeem; de gebruikers hebben geen directe invloed op de software die in de blockchain draait..... 
Of zou het helpen om heel veel kleine blockchain nodes in te richten? Dus iedereen een node op een Raspberry Pi? Maar wordt zo'n magisch kastje geaccepteerd? En wat is dan het consensus mechanisme? Een "proof of work" zoals in Bitcoin kan niet want iemand die dan honderd raspberries draait kan al gauw de blockchain overnemen. 
Blockchain technologie geeft de belofte van mensloze administratie, eigenlijk het overbodig maken van de notaris. Heel interessant en food for thought.

Submitted by michiel perdeck on 05 August 2017

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.