Primary tabs

De NIDV Exhibition Defence & Security (NEDS) is hét evenement voor de Defensie- en Veiligheidsindustrie in Nederland. Op een en dezelfde dag (28 november) komen stakeholders vanuit de overheid, industrie en kennisinstellingen samen in Ahoy Rotterdam. Naast een gevarieerd inhoudelijk programma is er een grote beursvloer waar ruim 100 partijen zichzelf presenteren. Uiteraard is CGI ook aanwezig. Als trotse NIDV-partner tonen we hier onze innovatieve toepassingen van de 3D Map Table in combinatie met de HoloLens en laten we onder meer zien hoe ruimtevaartdata kan bijdragen aan onze nationale veiligheid.

Graag vertellen we u tijdens NEDS ook over de burgerparticipatieprojecten waaraan wij meewerken, zoals Burgernet en BART!. Dit samen werken aan een veilige samenleving staat hoog ons vaandel. Zo ontwikkelen we samen met TNO een ‘Federatief Digitaal Samenwerken’-platform. Dit platform stelt onze krijgsmacht in staat om in ad-hoc situaties tijdens missies snel, intensief en veilig digitaal te kunnen samenwerken en de informatie-uitwisseling tussen militaire en civiele partijen te verbeteren. Het is een sterk voorbeeld van hoe CGI met haar kennispartners nieuwe werkwijzen ontwikkelt die de publieke veiligheid ten goede komen.

3D visualisatie
Vaak is het verstandig iets ook in een ander perspectief te bekijken. Op de CGI-stand demonstreren we een 3D Map Table, een toegankelijke asset management oplossing voor ‘realtime & predictive situational awareness’. De 3D Map Table is een tafel met een liggend beeldscherm met daarop een luchtfoto of kaart. Onderzoek wijst uit dat mensen die rondom een kaart staan vanzelf beter samenwerken. Met je vingers kun je in- en uitzoomen en de kaart verschuiven. Als je deze groot uitgevallen iPad koppelt aan de Microsoft HoloLens, krijg je het geselecteerde deel in 3D te zien. Juist deze 3e dimensie vergroot de situational awareness van de gebruiker. Schuif je de kaart op het liggende beeldscherm, dan schuift de 3D-afbeelding mee. Door een koppeling te maken met de realtime werkelijkheid, kun je deze 3D-maptable gebruiken bij operationele situaties. Bijvoorbeeld bij een militaire missie. Op de beurs tonen we hiervan een simulatie: via de 3D-kaartweergave zie je dan allerlei details van de missie, zoals informatie over voertuigen, gebouwen en het terrein. Dit maakt de wereld transparanter, waardoor de besluitvorming in complexe ruimtelijke situaties verbetert.

Kom langs op CGI-stand E0.0 om de 3D Map Table en de HoloLens uit te proberen! U bent hier ook aan het juiste adres voor een goed gesprek over bijvoorbeeld (cyber)security en informatiegestuurd en agile werken. Onze experts wachten op u met verhelderende inzichten.

Hulp vanuit de ruimte
CGI is nauw betrokken bij de beveiliging van Galileo, Europa’s eigen geavanceerde satellietnavigatiesysteem. Galileo beschikt over een unieke dienst, genaamd Public Regulated Service (PRS). PRS is een beveiligd satellietsignaal, dat voorbehouden is aan door de overheid geautoriseerde gebruikers. Het wordt vooral ingezet bij toepassingen waarbij tijd- en positiebepaling met strenge veiligheidsnormen van belang is. Bijvoorbeeld voor defensiedoeleinden, zoals het vinden van betere landingsplaatsen voor helikopters tijdens missies. Maar ook voor rechtshandhaving en opsporing kan PRS ingezet worden. Het geëncrypte signaal beschermt tegen het misleiden van posities, het zogeheten ‘spoofing’. Het beveiligde PRS-signaal is robuust en uitermate betrouwbaar.

Verder werken we bij CGI voortdurend aan nieuwe diensten op het gebied van aardobservatie en satellietnavigatie. Zoals onze Secure Tracking Services (S-TrackS) voor betrouwbaar bewijs voor positiebepaling. Richt dus de blik op het heelal en besef dat ruimtevaartdata op allerlei manieren kan bijdragen aan onze nationale veiligheid.

Meer weten over de mogelijkheden met ruimtevaartdata? Kom naar standnummer D3.1 voor Robust Navigation Solutions: RNS-Netherlands!