Primary tabs

Het bedrijf ABZ Diervoeding (ABZ) levert voeders voor landbouwhuisdieren. Het eindproduct is een diervoeder dat specifiek ontworpen is voor veehouders. Het bedrijf bevindt zich, met een afzet van 620.000 ton aan voer in 2019, bovenin de middengroep van leveranciers.

ABZ onderscheidt zich in de markt door een sterke klantfocus en legt zich toe op maatwerkproducten en voedingsadvies. Om die unieke positie te handhaven moderniseert de fabrikant voortdurend.

Met ruim tweeënhalfduizend unieke recepturen stelt ABZ bijzondere eisen aan een Manufacturing Execution System (MES). De uitdaging zit ’m in functionaliteit die nodig is om alle recepten in diverse uitvoeringen te kunnen produceren, met de extra toevoegingen die per afnemer kunnen verschillen.

De beoogde MES-applicatie moet onder meer zorgen voor het verdelen van oliën en vetten en het toevoegen van bijvoorbeeld extra vitaminen. Daarnaast streeft ABZ continu naar het verder verbeteren van de duurzaamheid en optimale kwaliteit van het eindproduct. Dat is essentieel in de toekomststrategie van ABZ. Een belangrijk onderdeel van de implementatie was daarom ook de flexibele optimalisering van de productiecapaciteit.

De keuze voor CGI’s TH3000 v4.0 lag voor de hand, omdat het als geen ander batch-executiesysteem voorzien is van alle denkbare MES-functies. Ook het feit dat CGI op alle facetten van Industry 4.0 een leidende rol heeft, speelde mee, met diepgaande kennis van MES en batch-executie, maar ook van infrastructuursupport, IoT, mobility software, security en advanced analytics.

De productielocatie van het voormalige Sikma, dat in 2014 door ABZ werd overgenomen, moest volledig op de schop om de productie voor de toekomst te garanderen. De fabriek in Stroobos werd in een jaar tijd voorzien van een MES-besturingslaag met de nieuwste technieken en besturing op gebied van PLC en SCADA.

Ook op infrastructuurniveau is veel vervangen en verloopt de communicatie tussen alle componenten over de nieuwste versie van ProfiNet. Adifo is de leverancier van het specialistische ERP-pakket voor de diervoederindustrie. Het bedrijf leverde een compleet nieuwe versie voor ABZ. CGI ontwikkelde de interface waarmee het batch-executiesysteem gekoppeld is aan het ERP-systeem. Het resultaat is een state-of-the-art productielocatie, die bij wijze van spreken vanuit de luie stoel thuis kan worden aangestuurd. Naast een directe kostenbesparing levert dat de flexibiliteit op die nodig is voor het vervaardigen van alle receptvariëteiten.

Een succesverhaal
De fabriek in Stroobos is volledig gemoderniseerd. Het machinepark werd gedeeltelijk vervangen en voorzien van de TH3000 v4.0 MES-besturingslaag van CGI. De fabriek is daarmee klaar voor verdere optimalisatie die in de loop van anderhalf jaar moet leiden tot een verbetering van de productiecapaciteit met 50%. Daarmee gaat de productie van de fabriek in totaal van 100.000 ton naar 150.000 ton per jaar in 2019.

De nieuwe batch-executielaag is bovendien belangrijk voor de continuïteit van ABZ. Met hetzelfde systeem in de verschillende fabrieken hebben niet alleen de operators het makkelijker, maar kan ook productiecapaciteit beter worden verdeeld tussen locaties. Het voordeel daarvan is dat onderhoud makkelijker is te plannen en dat het tijdelijke capaciteitsverlies in andere fabrieken kan worden opgevangen.

De continuïteit van de systemen wordt geborgd door CGI. ABZ kan 24/7 beschikken over de expertise van CGI, dankzij een SLA op applicatie-onderhoud. CGI heeft het support en onderhoud samengebracht in het MES Excellence Center in Arnhem. Daar zijn ook de kernactiviteiten MES-consultancy en het ontwikkelen van MES-projecten en diensten gecentraliseerd.